Cursusleiders
Het is goed te weten welke docent(en) betrokken is (zijn) bij het overdragen van kennis. Naast een opsomming van de meest relevante activiteiten uit heden en verleden, wordt dat vaak visueel ondersteund met een foto. Wij beperken ons tot het volgende.
Rijkelt Beumer
Rijkelt Beumer richtte de stichting EFFI op in 1980 met als doel het geven van cursussen Levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne voor mensen werkzaam in de levensmiddelenindustrie. Nu, 45 jaar later, geeft hij deze cursus nog steeds maar is EFFI medio 2005 veranderd in FiMM.
Van september 1971 toen het Laboratorium voor Levensmiddelenmicrobiologie en – hygiëne werd opgericht binnen de leerstoel Levensmiddelenchemie, tot maart 2011 (bijna 40 jaar) werkte Rijkelt bij Wageningen Universiteit. Hij werkte mee aan vele onderzoeken en publicaties en promoveerde in 1997 op het proefschrift Listeria monocytogenes. Verder was hij één van de auteurs van het boek ‘Microbiologie van Voedingsmiddelen – methoden, principes en criteria‘. De vijfde druk van dit boek (2015) wordt in 2025 opgevold door een nieuwe druk.
Klik hier voor meer informatie over onderzoeken en publicaties van Rijkelt.
Roelina Dijk
Roelina Dijk is van oorsprong levensmiddelentechnoloog. Na haar studie aan de Wageningen Universiteit startte ze in 1998 als levensmiddelenmicrobioloog bij EFFI. Daar gaf ze onder meer met Rijkelt de cursus Levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne.
Na een korte onderbreking werkt Roelina sinds 2011 weer als levensmiddelenmicrobioloog voor FiMM. Daarnaast is ze hoofdauteur en eindredacteur van het boek ‘Microbiologie van Voedingsmiddelen – methoden, principes en criteria‘, schreef het hbo-studieboek Veilig voedsel – microbiologische principes, chemische en fysische factoren en werkte als redacteur mee aan het mbo-boek ‘Voedselveiligheid, microbiologie en conserveren’. Eind 2024 is Roelina gestopt met haar werkzaamheden voor FiMM.
In het nieuws
Vies geld
Een grappig onderzoek naar de hoeveelheid bacteriën op munt- en papiergeld trok erg de aandacht van de media. Veel kranten, radiozenders en een enkele tv-zender brachten het nieuws.
Daarna volgden vele e-mails met vragen en opmerkingen. De leukste waren:
- Iemand die de buitenkant van bibliotheekboeken reinigt, alvorens ze te lezen.
- Iemand die plastic zakjes over de handen schuift, om ‘veilig’ een winkelwagentje te kunnen duwen.
Hervulbare waterflesjes
Een ander leuk onderzoek was dat van waterflesjes. Je weet wel, de flesjes die iedereen met zich meezeult. Waar lekker aan gelebberd wordt en als ze leeg zijn weer worden gevuld met schoon leidingwater. Waar vervolgens bacteriën welig in tieren op een dieet van spuug en maaltijdresten.
Gevaarlijk? Dat valt wel mee, denk ik. Maar wel grappig dat veel mensen water drinken dat in microbiologisch opzicht veel slechter is dan leidingwater.
De hoogste aantallen die we vonden: zo’n 100 miljoen bacteriën per ml. De stukjes biofilm dwarrelden door de fles. Terug te zien op Kassa, die met het idee bij Wageningen Universiteit kwam (uitzending gemist, zaterdag 28 april 2007) en op editie.nl (archief week 13, jaar 2008, u drinkt bedorven water).
Doen: aan het eind van de dag het flesje stevig omspoelen met warm water en een druppeltje afwasmiddel. Flink naspoelen met koud water om de zeepresten weg te krijgen. Wegzetten, laten drogen en de volgende dag eerst met een klein beetje kraanwater omspoelen. Dan vullen.
Iets meer moeite maar de hele dag helder water (als je niet met teveel consumptie drinkt). En nog steeds goedkoper dan een gekocht flesje.
Begin 2025 zet de Universiteit van Nederland een filmpje op youtube over dit onderwerp. Wilma Hazeleger (Wageningen Universiteit) werkte destijds mee aan dit onderzoek en legt een en ander uit.