Life or death food quiz Life or Death FiMM Food Quiz Uitleg De quiz bestaat uit 10 vragen waarbij meerdere antwoorden goed kunnen zijn. Heb je een antwoord goed dan verdien je 2 punten maar voor ieder fout antwoord gaat er 1 punt af! Je kunt maximaal 40 punten halen. Het resultaat krijg je direct na het invullen van alle vragen te zien en krijg je per email toegestuurd. Start met het invullen van je naam en je emailadres. Klik daarna op volgende. Je kunt deze quiz maar één keer maken. Veel succes! Je naam Je e-mailadres 1. Waarin bevinden zich geen levende micro-organismen? in de kern van vers uitgesneden vlees van een zoogdier in een blik gesteriliseerde erwtensoep, gekocht bij een van de grote supermarkten in babyvoeding in melkpoeder in UHT-melk 2. Als één bacterie zich bij kamertemperatuur elke 20 minuten deelt, hoeveel zijn er dan na 6 uur? 24 18 420 ongeveer 250.000 17.214 3. Welke algemene beweringen over voedselinfecties en/of –vergiftigingen zijn waar? De meeste hiervoor verantwoordelijke bacteriën komen algemeen voor in de natuur Het aantal gerapporteerde gevallen van voedselinfecties en/of –vergiftigingen (wereldwijd) neemt toe Naarmate mensen ouder worden ontwikkelen ze een natuurlijke immuniteit (afweer) tegen voedselinfecties en/of –vergiftigingen Vooral erg jonge mensen, bejaarden, en mensen die al ernstig ziek zijn zijn extra vatbaar voor voedselinfecties en/of –vergiftigingen Voedselinfecties en/of –vergiftigingen zijn eigenlijk makkelijk te voorkomen. 4. Welke (van de volgende) bewering(en) over Salmonella is (zijn) waar? 1-5% Van de gezonde mensen heeft deze ziekteverwekker in het darmkanaal. Salmonella is onschadelijk gemaakt in een gekookt ei als het wit gestold (hard) is. Vogels zijn een natuurlijke bron van Salmonella. Voedselinfecties veroorzaakt door Salmonella kenmerken zich door overgeven. Salmonella veroorzaakt meer ziektegevallen in de zomer dan in de winter. 5. Vliegen en ongedierte (ratten, muizen) zijn gevaarlijk voor de voedselbereiding omdat ze voedsel kunnen besmetten met hun eigen bacteriën. ze bacteriën kunnen overbrengen van rauw vlees naar gekookt voedsel. ze bacteriën kunnen overbrengen tussen verschillende soorten rauw voedsel. ze drager kunnen zijn van Salmonella. ze moeilijk te bestrijden zijn . 6. Micro-organismen overleven het best op glazen snijplanken plastic snijplanken houten snijplanken roestvrijstalen snijplanken 7. Kipfilet, vers gekocht bij de poelier, werd niet meteen bij thuiskomst in de koelkast gelegd. De volgende dag stinkt het behoorlijk. Als je dit vlees door en door verhit en opeet krijg je beslist Een voedselinfectie met de symptomen diarree en buikpijn. Een voedselvergiftiging met de symptomen misselijk en overgeven. Micro-organismen die voedsel bederven maken je niet ziek; als er geen ziekteverwekkers op de kipfilet zitten, is er geen probleem. 8. Antibacteriële deurknoppen in gezondheidsinstellingen zullen het aantal geregistreerde voedselinfecties verminderen met 50%. 90%. Het effect zal erg klein zijn. 9. Het wassen van rauwe groente verlaagt het kiemgetal met circa 90%. Door een desinfectiemiddel toe te voegen aan het water wordt het kiemgetal nog eens 90% lager. Alleen ziekteverwekkers worden gedood. Dat heeft weinig extra effect. 10. Welk(e) van onderstaande proces(sen) is (zijn) effectief in het afdoden bacteriën? Drogen Verhitten Koelen Invriezen Verpakken zonder lucht/zuurstof Gammastraling Dank je wel voor het invullen van deze quiz. Druk nu op de verzend button hieronder. Je krijgt dan gelijk te zien hoe je de quiz hebt gemaakt en wat je score is. Het maximaal te behalen aantal punten bedraagt 40. Time's up