Cursus levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne

Start op 4 februari 2025

De vijfdaagse cursus levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne op hbo-niveau is bestemd voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor of betrokken zijn bij de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen.

Denk aan kwaliteitsmanagers en -medewerkers in de  levensmiddelenindustrie, grootkeukens, cateraars en aanverwante bedrijfstakken. Maar ook voor consultants bij adviserende bedrijven en inspecteurs bij controlerende instanties (waaronder GGD, RIVM, NVWA).

We sluiten de vijfdaagse cursus na afloop af met een twee uur durend examen.

De cursus werd voor het eerst gegeven in januari 1987 als de EFFI-cursus. In 2005 werd EFFI, FiMM maar deze cursus bleef. Na 78 cursussen (najaar 2024) hebben 1.290 personen de cursus, meestal met veel plezier, gevolgd. Lees hier de testimonia van oud-cursisten.

Inzicht in de microbiologie van voedingsmiddelen

Je leert wat micro-organismen zijn en waarom sommige soorten ongewenst zijn in voedingsmiddelen. Welke soorten ziekten kunnen veroorzaken via voedsel en hoe besmettingen te voorkomen zijn. Daarnaast leer je welke factoren van invloed zijn op groei van micro-organismen in voedsel en hoe je ze kunt afdoden. Ook begrijp je waarom het belangrijk is te werken met een voedselveiligheidssysteem en hoe ermee om te gaan.

Na het volgen van onze cursus begrijp je de belangrijkste microbiologische theorie, kun je meepraten over microbiologische normen, cijfers van het laboratorium interpreteren en vind je gemakkelijker oplossingen voor microbiologische problemen.

Je sluit de cursus af met een examen. Bij voldoende resultaat ontvang je dan het FiMM-certificaat.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

  • soorten, eigenschappen en indeling van micro-organismen
  • de theorie van microbiologisch onderzoek (monstername schema’s, indicatororganismen)
  • voedselinfecties en -vergiftigingen (achtergrondinformatie)
  • behandeling meest relevante voedselpathogenen (eigenschappen en besmettingsroutes)
  • groeibepalende factoren van micro-organismen (intrinsieke, extrinsieke, impliciete en proces factoren) in relatie tot bederf en conserveren
  • besmetting en hoe dat te voorkomen is (hygiënemaatregelen, reiniging & desinfectie, HACCP)
  • invloed van verhittingstemperatuur op micro-organismen (D- & z-waarden en rekensommen)
  • fermentatie

Studiebelasting en niveau

Alleen deelname aan de lesdagen is meestal onvoldoende om de het examen met goed resultaat af te sluiten. Daarvoor is ook zelfstudie nodig. Naast de lesdagen besteden cursisten ongeveer 25 tot 30 uur aan zelfstudie (maken van vragen, doornemen lesstof, voorbereiden op examen). Het aantal uur is afhankelijk van het kennisniveau en de al opgedane ervaringen op het gebied van de levensmiddelenmicrobiologie.

De cursus is op hbo-niveau. Kennis van microbiologie is niet vereist, maar zonder enige achtergrond kennis ervaren cursisten het als een pittige cursus.

Aantal deelnemers

Het maximale deelnemersaantal bedraagt 14.

Wanneer & waar

De eerstvolgende cursus geven we op de onderstaande dagen in 2025.

  • 4, 11 en 25 februari
  • 11 en 18 maart
  • 1 april: examen van 10.00 tot 12.00 uur

De cursusdag start om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 16.15 uur. Normaal gesproken geven we deze cursus twee keer per jaar.

De cursuslocatie is Cultura in Ede vlakbij station Ede Centraal. Een parkeergarage van Q-park is op ongeveer 5 minuten loopafstand.

Kosten

De kosten van de cursus  die start in februari 2025 bedragen € 2.300,- (excl. 21% btw). Cursusmaterialen, lunches, koffie, thee en frisdrank zijn bij de prijs inbegrepen.

Als de cursus volgeboekt is, kunnen we je op de wachtlijst plaatsen. Als er een plaats vrijkomt nemen we z.s.m. contact met je op.

Werk je in de vleessector dan kom je in aanmerking voor subsidie via Vlees werkt. Wij zijn door hen aangemerkt als erkend opleider.

Vlees werkt subsidie opleidingen

Voor oud-cursisten

Is het langer dan 10 jaar geleden dat je bij ons de cursus Levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne hebt gevolgd, dan mag je gratis een nieuw cursusdictaat aanvragen via het contactformulier.

Vermeld er wel bij wanneer je de cursus hebt gevolgd, je volledige naam en de naam van de organisatie waar je toen werkte.